civil híd


2006. február első szerdáján indult útnak a Phare programunk részeként a székesfehérvári "Civil Híd" fórumsorozat, s azóta minden hónap első szerdáján, a városi civil szervezetek építik a hidat. A fórumsorozat célja, hogy a civil szektor és a kapcsolodó partnerek között erősödjön a kommunikáció és az együttműködés.

A fórumsorozatot a Civil Szervezetek Fejér Megyei Szövetsége szervezi az Echo Innovációs Műhely valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kommunikációs és Civilkapcsolatok Irodája közreműködésével, a Phare Acces 2003/004-02-0039-es számú "Szurikáta" - a helyi demokratikus deficit csökkentése a civil szektor kontroll szerepének erősítésével Székesfehérváron című pályázat keretében.

A tematikus fórumok során eddig szó volt az önkormányzat és a civil szervezetek kapcsolatáról, a civil kommunikációról, melyen a helyi sajtó képviselői is megjelentek, a lobbizásról, a civil szféra és a gazdasági szféra kapcsolatáról Székesfehérváron valamint a Helyi Demokrácia Audit progran eredményeiről. A Civil Híd rendezvénysorozat a Phare program lezártát követően is folytatódik a Civil Szervezetek Fejér Megyei Szövetsége szervezésében októbertől, elsősorban kistérségi kapcsolatokra koncentrálva.

 

6. Civil Híd - 2006.07.05.
Téma: Helyi demokrácia audit tapasztalatai Székesfehérváron
Helyszín: Echo Network képző terem 
Vendég: Domokos Tamás ESI módszertani igazgató, Ruff Tamás ESI ügyvezető
Rövid összefoglaló:  Az ügyvezető elmondta, hogy az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Kht. az Echo Innovációs Műhely „Helyi Demokárcia Audit” programjának keretén belül rendszeres társadalomtudományi kutatással vizsgálja a székesfehérvári helyi demokrácia helyzetét. A helyi demokratikus deficit alakulásán túl vizsgáljuk a lakosok önkormányzattal, az önkormányzati munkával, döntésekkel való elégedettségét is. A módszertani igazgató elmondta, hogyan néz ki egy komplex kutatási folyamat, a tervezéstől az elemzésig. Az érdeklődőket leginkább az érdekelte, hogy nem fordulhat-e elő, hogy a hivatalos statisztikákat, beszámolókat az önkormányzat megrendelésére készült anyagok esetében kozmetikázzák, ki tudja ellenőrizni a válaszok valódiságát illetve érdekes kérdésként merült fel, hogy van-e joga hazudni az embereknek amikor ilyen vizsgálatokban vesznek részt. A beszámolók elérhetők a www.echoinn.hu honlapon.

 


 

5. Civil Híd - 2006.06.12.
Téma: Civil foglalkoztatási projeketek, RFCK
Helyszín: Barátság Háza, Zöld terem
Rövid összefoglaló:  A fórumon az érdeklődők tájékoztatást kaptak a Regionális Foglalkoztatási Civil Klub (RFCK) működéséről. Az érdekélődők elsősorban a foglalkoztatási célú pályázati együttműködés iránt érdeklődtek. Ezen túlmenően szóba kerültek még az OFA aktuális pályázatai a helyi foglalkoztatási gondok megoldására, a megvalósítás folyamatában lévő projekteknél felmerült kérdések, a pénzügyi elszámolások kezelése, a nehézségek feltárása, a civil szervezetek által nyújtott szolgáltatások fejlesztésének lehetőségei valamint a partneri együttműködések lehetősége közös civil szolgáltatások létrehozására.

 


 

4. Civil Híd - 2006.05.24.
Téma: Lobbizás EU módra
Helyszín: Echo Network képző terem 
Vendég: Dr. Orcsik Anna Mercédesz, Schiller Nemzetközi Akadémia Igazgatója
Rövid összefoglaló:  Az igazgató asszony érdekes előadásában beszámolt több éves brüsszeli tapasztalatairól, a lobbiszervezetek tevékenységéről, ezen szervezetek társadalmi beágyazottságáról, tipusairól és az ezekhez való csatlakozás lehetőségeiről, hasznosulásáról Magyarországon és azon belül városunkban. Az előadást követő beszélgetésben résztvevő civil szervezetek képviselői bemutatkozásuk után ágazati szintű szakmai tanácsokat kértek az igazgató asszonytól, nem rejtve véka alá a félelmeiket és vágyaikat sem.

 


 

3. Civil Híd - 2006.04.05.
Téma: A civil szféra és a gazdasági szféra kapcsolata Székesfehérváron

Helyszín: Viktória Rehabilitációs Központ
Vendég: Radetzky Jenő, Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
Moderátor Fehér János CISZ elnök
Rövid összefoglaló: Izgalmas beszélgetés keretében a résztvevők azt a témát járták körül, hogy miként is alakul a civilek és a piaci szereplők (elsősorban a helyi válllakozók) kapcsolata. Problémaként merül fel a város közvetítő szerepének hiánya, ezt áthidalandó a kamara elnöke 800 kamarai tag vállalkozót tömörítő érdekképviseleti és szakami  fórum nevében partnerséget ajánlott a civil szervezeteknek. Hogy éni tudnak.e, fognak-e ezzel a felajánlással, az más kérdés...


 

2. Civil Híd - 2006.03.01.
Téma: Civil kommunikáció – civil szervezetek és a helyi média kapcsolata
Helyszín: Viktória Rehabilitációs Központ
Vendég: Bácskai Gergő, újságíró – www.szekesfehervar.hu, Kovalcsik Katalin, újságíró – Fejér Megyei Hírlap, Csathó Barna, szerkesztőség-vezető – Székesfehérvári Napilap, Hock Tamás, újságíró, szerkesztő-riporter – Vörösmarty Rádió, Láng Mária, sajtóreferens – Echo Network
Moderátor:  Bán Tímea, CISZ
Rövid összefoglaló: 
A megjelent fehérvári civil képviselők elmondták, hogy szükségük van a sajtóban való megjelenésre, de ennek megvalósulása nem minden esetben könnyű. A városi médiát képviselő vendégek egyetértettek abban, hogy nyitottak a civil hírekre, ha a civil szervezetek megkeresik őket. Kovalcsik Katalin elmondta, annak ellenére, hogy a Fejér Megyei Hírlapban rendszeresen megjelenő Civil oldal már megszűnt, továbbra is közölnek civil híreket, de már nem csak csütörtökön, hanem minden nap az újságban. A Vörösmarty Rádió eddig is teret adott a civil szervezetek képviselőinek egy saját hétfő esti műsor keretében, és az új on-line újság, a Székesfehérvári Napilap is várja a civilek jelentkezését, hogy hírt adjanak az aktuális eseményekről.A megbeszélésen kiderült az is, hogy a civil szervezetek közül nem mindenki tudja, hogy konkrétan hová és kihez kell fordulnia, ha meg akar jelenni a sajtóban. Arról is szó esett, hogy a szervezetek nem tudnak saját sajtóreferenst alkalmazni, ezért van szükség a média szakemberével való személyes kontaktus fenntartására. A fórum tanulsága szerint egyaránt szükség van a civilek összefogására és a helyi médiával való kölcsönös együttműködésre is. Az újságírók hangsúlyozták, hogy minden információt szívesen fogadnak és közölnek a hír értékének megfelelően, ha azok az esemény előtt időben (már 3-4 nappal korábban) megérkeznek a szerkesztőségekbe.


 

1. Civil Híd - 2006.02.01.
Téma: Önkormányzat és civil kapcsolatok
Helyszín: Városháza Nagytanácsterem
Vendég: Regőczi Miklós - képviselő, Óber László - civil kapcsolatok bizottság elnöke, Domokos Tamás szociológus – Echo Network
Moderátor: Elekes Zsuzsa, Polgármesteri Hivatal
Rövid összefoglaló: 
A Phare program részeként nyilvánosság klub sorozat indult február 1-én, „Civil Híd” címmel. A fórumsorozat első, február havi rendezvényének témája a civil és önkormányzati kapcsolatok volt. A civil szervezetek és a helyi politikusok azt vitatták meg, hogyan lehetne a civil szféra jelenlétét erősíteni az önkormányzati döntéshozatalban. A megjelent fehérvári civil képviselők elmondták, hogy a civil érdekegyeztetés komoly problémákkal küzd a városban, a CÉF nem működik és alternatívája egyelőre nincs, mert rendelet szabályozza. A képviselők ígéretet tettek arra, hogy az őszi választások után átgondolja az új testület a struktúrát, mert SZMSZ módosítás kell hozzá. A fórumon igen élénk vita bontakozott ki a lehetséges új struktúrák vonatkozásában. Folytatás a választások után...


Kapcsolódó linkek:
http://www.szekesfehervarinapilap.hu/index.php?id=1842
http://www.szekesfehervarinapilap.hu/index.php?id=1406

 


 

További információ a Civil Házban kérhető a cisz@cisz.hu címen

Oldal nyomtatása