Egy éves a Titkok Háza
Egy évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Titkok Háza Tudományos Élményközpont Székesfehérváron. Az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem közös programja Magyarország Kormánya, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg. Az elmúlt egy év eredményeit értékelte dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem AMK dékánja. 
 
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem kezdeményezésére jött létre a székesfehérvári Titkok Háza Tudományos Élményközpont, melynek elsődleges célja a közép-dunántúli iskolák számára a természettudományos élménypedagógiai programkínálat bővítése, a természettudományos tárgyak népszerűsítése, az informális és nem formális tanulási lehetőségek bővítése.
A megnyitás óta a programban résztvevő 32 általános-, és középiskola több mint 6000 tanulója került kapcsolatba az intézménnyel. A tavaly tavaszi félév még tesztüzemben zajlott, nagyszabású roadshowk és iskolai témanapok keretében ismerhették meg a tanulók és tanáraik az élménypedagógiai programokat, visszajelzéseik alapján pedig véglegesítésre kerültek a tematikák. Szeptembertől már teljes kapacitással fogadja vendégeit a Titkok Háza.
„A megnyitás óta, két tanítási félévben összesen 6.400 diák vett részt valamilyen foglalkozásunkon, ebből 700 diák több kurzust is elvégzett. Jelenleg több mint 20 tananyagból választhatnak a partnerintézmények, amely folyamatosan bővül és a mostani tanítási év végére eléri a harmincat. A klasszikus természettudományos tantárgyak esetében az érdekességeket bemutató laboratóriumi foglalkozás mellett kémiából van kifejezetten az emelt szintű érettségi vizsga gyakorlati feladatait tartalmazó képzésünk. Fizika tantárgy esetében kidolgozás alatt áll a program, biológia területén pedig a gyakorlati tananyag egy részéhez már elérhető a programunk. A legnépszerűbb foglalkozásaink a 3D nyomtatáshoz, a virtuális valósághoz és a játékos bűnügyi laborunkhoz kapcsolódik, de sokakat érdekel a Szabadulj okosan tudományos szabaduló szobánk és a mechantronika világa is. Már félévre előre betelt a Zöld Kaland hegyen völgyön foglalkozásunk és a városi épített környezet megismerését segítő Archicaching” – mondta Borján Péter igazgató
„A mérnökök tudják, hogy a háromlábú szék a legstabilabb statikailag. A Titkok Háza Tudományos Élményközpont három lába az iskolák, a családok és vállalatok, szolgáltatásait, programjait is erre a három lábra építi” – mondta Zugor Zsuzsanna, az intézmény fenntartójának képviseletében. Az elnökasszony örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az alaptevékenység mellett Fehérvár lakossága is nagy érdeklődést tanúsít a Titkok Háza iránt. Hogy ez ne legyen számukra titokzatos, az elmúlt évben szervezett nyitott családi napokon több mint 1000 fő vehetett részt kötetlenebb programokon, ahol a gyermekek, szüleik és nagyszüleik együtt ismerkedtek meg a természettudományok csodálatos világával. A családi napok idén is folytatódnak. Április 4-én, május 16-án és június 20-án is várják a fehérvári családokat a Titkok Háza nyitott laborjai, programjai.
A családok mellett a fiatalokkal hivatásszerűen foglalkozóknak is szakmai programokat szervez az Élményközpont. Tavaly ősszel a Titkok Háza adott otthont a Természettudományos Élményközpontok magyarországi konferenciájának, jövő héten, március 12-én a Fejér megyei pedagógusoknak szervez műhelykonferenciát az intézmény. Március 13-án szociális munkás szakos hallgatók, március 24-én külföldi delegáció tagjai ismerkednek az itt zajló munkával. Március 27-én pályaorinetációs nap, április elején Szakmák éjszakája várja a tanulókat a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal együttműködésben. Március 17. és április 26. között pedagógusok szakmai továbbképzése zajlik 20 órában.
A mérnöki és természettudományos pályák népszerűsítésében a vállalati partnerség is rendkívül fontos, ezért idén tavasszal elindul a Titkok Háza Harman Junior Tehetségprogramja, melynek részleteiről külön tájékoztatón számolnak majd be, és más fehérvári vállaltokkal is formálódik az együttműködés.
Március végén útnak indul a Titkok Háza új iskolai vetélkedője „Ready 4 STEM” néven, mely során a középiskolás diákok három fordulóban, játékosan ismerkedhetnek meg a tudományos és mérnöki eredményekkel, a döntőben pedig értékes nyeremények találnak majd gazdára.
A távolabbi jövőbe tekintve a tudományos ismeretterjesztés területén a felnőtteket célozva közérthető, aktuális előadásokkal jelentkezik a Titkok Háza. Az első előadás már lezajlott, a téma a mindenkit foglalkoztató koronavírus volt, de ebben a félévben még követi majd az űrkutatás, a népesedési problémák, illetve az okos otthonok témája is.
Ennyi feladatot nem lehet csak főállású kollégákkal megvalósítani, így indul a Titkok Háza önkéntes programja is, melyhez nemcsak fiatalok, hanem szakértők csatlakozását is várják.
Dr. Györök György dékán három pontban foglalta össze, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának miért fontos ez az együttműködés: „Az egyetemtől elvárható a közösség szolgálata. Ennek egyik fontos része az a tevékenység, amelyet a kollégáim az Élményközpontban végeznek. A második szempont az, hogy a mérnökök a saját példájukon keresztül tudják motiválni a fiatalokat a természettudományok irányába. A harmadik, és egyben a legfontosabb az, hogy a lehető legtöbb hallgató jöjjön hozzánk. Ezt a folyamatot már a kisiskolásoknál és a középiskolásoknál el kell indítani, a megfelelő irányba orientálni őket, és ebben a tevékenységben továbbra is segítséget nyújtanak a kollégáim.”
„A 21. században már olyan eszközöket kell használni a fiatalok megszólításához, amelyek közelebb viszik őket például a természettudományos tudáshoz és ehhez a pályaképhez. A korábbi frontális oktatás már nem működik, ezért van szükség ilyen helyekre, mint a Titkok Háza, amely segít ebben. A világ megváltozott és gyorsan változik, és ha mi ehhez nem vagyunk képesek felnőttként alkalmazkodni, akkor az esélyét sem adjuk meg a gyerekeinknek és a fiataljainknak, hogy őket felkészítsük arra a világra, amely számukra már nem választható kérdés, mert ebbe nőnek fel.
Nekem ez a hely annak az üzenete, hogy egy helyi közösség együttműködésében, vállalkozószellemű civilekkel, szakemberekkel, pedagógusokkal, egyetemmel, középiskolákkal, és diákokkal egyáltalán nem reménytelen a dolog. Köszönöm mindenkinek ezt a helyet, aki megálmodta, a városra pedig partnerként számíthatnak nemcsak a fenntartási időszakban, hanem azután is” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester.
 
 
nyomtatás