Sajtóreggeli-nyári táborok
Sajtóreggelire várta a média munkatársait a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a pátria Kávéház és Étterem teraszán. A programon a nyári táborok volt a fő téma. Zugor Zsuzsanna, az Echo innovációs Műhely elnöke ezzel kapcsolatban elmondott néhány fontos információt, majd bemutatta három civil szervezet a nyári gyerektáborait. 
 
A Sajtóreggeli elején néhány fontos, a civil szervezeteket érintő információkat osztott meg a sajtóval Zugor Zsuzsanna. 2020. július 1-jétől Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központra változik a Fejér Megyei Civil Információs Centrum neve, a szolgáltatása viszont változatlan marad. Egy jó hírről is beszámolt az Echo Innovációs Műhely elnöke: a Nemzeti Együttműködési Alap egyszerűsített pályázatainál az igényelhető forrás mértéke 200.000 forintról 300.000 forintra emelkedik.
Fejér megyében közel 40 szervezet jelezte a Fejér Megyei Civil Információs Centrum felhívására, hogy idén nyáron táborokat szervez. A szülők és gyerekek számtalan programból válogathatnak. Lesznek kézműves és művészeti, ének és tánc, hagyományőrző, honvédelmi, sport, tudományos, nyelvi, élmény táborok. A Sajtóreggelin a Széna Egyesület elnöke, Bálesné Elekes Rita, Tárnok Ákos a Kákics Kulturális Egyesülettől és Hahn-Kakas Dorottya, valamint Tóth Dániel György-PIXA a Titkok Háza Tudományos Élményközpont táborszervezői mutatta be nyári táborait. A teljes palettát megtekinthetik az www.echoinn.hu oldalon, illetve a Fejér Megyei Civil Információs Centrum Facebook oldalán.
Zugor Zsuzsanna kiemelte a táborokkal kapcsolatban: „A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatást adott ki, milyen szabályokat szükséges betartania a szervezőknek. A napközis táboroztatás során a kiscsoportos foglalkozások szervezését részesítsék előnyben. A táborozók összlétszámát úgy kell meghatározni, hogy a táborban a rendelkezésre álló helyiségek méretét figyelembe véve a személyek között a legalább 1,5 méteres távolság folyamatosan biztosítható legyen. Így a tábor, valamint a csoportfoglalkozások helyszínének mérete alapján kell dönteni arról, hogy hányan lesznek egy táborban, egy helyiségben. A foglalkozások során is törekedjenek a kb. 1,5 méteres védőtávolság betartására. A védőtávolság betartása különösen fontos a közös étkezések alkalmával. Zárt térben történő foglalkozások esetében a fokozott és folyamatos szellőztetésre az időjárás és a környező forgalom függvényében, mely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra, valamint a szociális helyiségekre is.
A táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák illetve szervező vehet részt. A gyermek törvényes képviselője a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal igazolja a táborozásban részt vevő gyermek megfelelő egészségi állapotát a táborozás megkezdése előtt.
A tábor működtetése során különös figyelemmel kell lenni a személyi higiéne betartására:
- gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés,
- az arc érintésének elkerülése, valamint
- a köhögési etikett betartása.
Fokozottan ügyelni kell a tábor területének tisztaságára, a napi fertőtlenítő takarítás elvégzésére. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, mosdók csaptelepei stb.) vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésére kerüljenek, melyet javasolt 2 óránként elvégezni. A táborozók által használt játékokat, sporteszközöket, játszótéri eszközöket szintén javasolt 2 óránként vírusölő hatású szerrel fertőtleníteni.
Amennyiben egy gyermeknél, vagy szervezőnél, segítőnél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell. A beteg gyermek felügyeletét ellátó személynek kesztyű és maszk használata kötelező.
Érdemes ezeket az előírásokat betartani, mert fokozott ellenőrzés várható a nyár folyamán.”
 
A táborok plakátjai megtalálhatóak ide kattintva
 
 
nyomtatás