Hétfőtől várják a véradókat Fejérben
Hetedik alkalommal szervez Civil Véradást Fejér megyében a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Ezúttal négy helyszínen várják a véradókat. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. 
 
 
 
A Civil Központok országos hálózata idén ősszel is – 2022. szeptember 5-18. között – várja a véradókat országszerte. Fejér megyében ezúttal négy helyszínen adhat vért a lakosság. Az esemény megszervezésében részt vesznek a civil központok és a vérállátó szolgálatok dolgozói.
A civil közösségeknek a véradásszervezés, véradásra mozgósítás kiváló lehetőség, hogy egy igazán önzetlen és karitatív tevékenységgel, a társadalmi felelősségvállalás jegyében segítsék beteg embertársaik gyógyulását, életben maradását. A közös és önzetlen segítségnyújtás erősíti az összetartozás érzését is. Nagyon fontos lenne az új, első véradók vagy nagyon régen vért adók megszólítása is, amelyre egy ilyen közösségi véradás a legideálisabb, hiszen kellemes, baráti és ismerősi közegben nagyobb kedvvel tesz olyasmit az ember, ami számára ismeretlen, akár félelmetes is lehet.
A vér semmi mással nem pótolható, csak a véradók segítségével. Magyarországon a biztonságos betegellátáshoz naponta kb. 1600 véradó segítségnyújtására van szükség. Fontos a folyamatos véradás biztosítása is, hiszen a vérkészítmények időbeni felhasználhatósága korlátozott, 5 naponta mindenképpen meg kell oldani az utánpótlást. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és TAJ-kártya szükséges. Annak érdekében, hogy pontos visszajelzés legyen arról, hogy mennyi véradó jelent meg országosan a Civil Véradásokon, a CIVIL szót be kell mondania a véradóknak a regisztrációkor.
A tavaszi Civil Véradáson Fejér megyében összesen 164 fő adott vért, tavaly ősszel pedig 147 ember.
 
A Fejér megyei véradások időpontja, helyszíne:
2022. szeptember 5., hétfő 14.00-18.00 óra: Székesfehérvár, Fehérvári Civil Központ
2022. szeptember 6., kedd 13.00-16.00 óra: Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Vérellátó
2022. szeptember 12. hétfő 14.00-18.00 óra: Mór, Lovarda utca 5.
2022. szeptember 15., csütörtök 14.00-18.00 óra: Sárbogárd, Hősök tere 3.
 
 
nyomtatás