Tíz éves a Civil Központok Országos Hálózata
10. születésnapját ünnepli a Civil Központok Országos Hálózata 2022-ben. Ez alkalomból az Echo Innovációs Műhely a hálózat tagjaként, annak munkáját bemutató tárlatot állított a Fehérvári Civil Központ előtti téren. A kiállítást Molnár Tamás, Székesfehérvár Megyei Jogú Város civil ügyekért felelős tanácsnoka és Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs elnöke nyitotta meg.
 
 
2012-ben összesen húsz civil szervezet nyerte el az első alkalommal meghirdetett Civil Információs Centrum címet, köztük az Echo Innovációs Műhely is. A nyertesek képviselőinek Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere 2012. július 10-én ünnepélyes keretek között adta át a megbízólevelét.
A Civil Információs Centrumok célja a civil szervezetek működésének szakmai támogatása, fenntarthatóságuk erősítése, és az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatások felhasználására vonatkozó tanácsadás a szabályszerűség fokozottabb biztosítása érdekében. Feladataik közé tartozik továbbá a külhoni magyar partnerségi kapcsolatok elősegítése is.
Eddig négy címbirtokosi időszak volt: 2012-2014 között, 2015-2018 között, 2018-2020 között és 2020- 2022 között. Az Echo Innovációs Műhely eddig mindig megnyerte a címet. 2018 óta az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyett a Miniszterelnökség égisze alatt működik az országos hálózat, amely 2020 júliusától új nevet is kapott: Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A hálózat munkáját segíti a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság és a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya.
Jelenleg országosan 20 Civil Közösségi Szolgáltató Központ működik a hálózatban, a közös munkát erősítik az országos találkozók és az olyan közös országos kampányok, mint a Civil Véradás, a Civil Konferencia, a Civil Nap, az Advent Börze vagy a most zajló civil vezetők workshopja.
A mostani kiállításon 10 Civil Központ elmúlt tíz évébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők.
 
 
nyomtatás