X. Civil Véradás
Tizedik alkalommal szervez Civil Véradást Fejér vármegyében a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. Ezúttal négy helyszínen várják a véradókat. A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke és Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke. 
 
Hagyományosan megrendezésre kerül a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Civil Véradás kampánya, együttműködve a Miniszterelnökséggel és a Civil Központok Országos Hálózatával. Fejér vármegyében 2024. február 20-28. között négy helyszínen adhat vért a lakosság. Az esemény megszervezésében részt vesznek a civil központok és a vérállátó szolgálatok dolgozói.
 
A civil közösségeknek a véradásszervezés, véradásra mozgósítás kiváló lehetőség, hogy egy igazán önzetlen és karitatív tevékenységgel, a társadalmi felelősségvállalás jegyében segítsék beteg embertársaik gyógyulását, életben maradását. A közös és önzetlen segítségnyújtás erősíti az összetartozás érzését is. A véradás az önkéntesség egyik legszebb és legfontosabb formája. Nekünk csak egy apró kellemetlen érzés - három embernek viszont egy új esély az életre!
A Civil Véradás évről évre sikeresebb tendenciát mutat. A tavalyi évben Fejér vármegyében 309 fő döntött úgy, hogy a legértékesebbet adja a rászoruló betegtársainknak; a gyógyulás esélyét.
Nagyon fontos lenne az új, első véradók vagy nagyon régen vért adók megszólítása is, amelyre egy ilyen közösségi véradás a legideálisabb, hiszen kellemes, baráti és ismerősi közegben nagyobb kedvvel tesz olyasmit az ember, ami számára ismeretlen, akár félelmetes is lehet.
 
A vér semmi mással nem pótolható, csak a véradók segítségével. Magyarországon a biztonságos betegellátáshoz naponta kb. 1600 véradó segítségnyújtására van szükség. Fontos a folyamatos véradás biztosítása is, hiszen a vérkészítmények időbeni felhasználhatósága korlátozott, 5 naponta mindenképpen meg kell oldani az utánpótlást.
 
A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és TAJ-kártya szükséges. Annak érdekében, hogy pontos visszajelzés legyen arról, hogy mennyi véradó jelent meg országosan a Civil Véradásokon, a CIVIL szót be kell mondania a véradóknak a regisztrációkor.
 
A Fejér vármegyei véradások időpontja, helyszíne:
2024. 02. 20., Dunaújváros, 13.00-15.00, Dunaújvárosi Vérellátó
2024. 02. 22., Sárbogárd, 14.00-18.00, József Attila Művelődési Ház
2024. 02. 23., Mór, 13.00-17.00, Erzsébet téri Művelődési Ház
2024. 02. 28., Székesfehérvár, 14.00-18.00, Fehérvári Civil Központ
 
 
nyomtatás