Pályázni, de bölcsen - 17. rész
A Székesfehérvári Vállalkozói Központ Közalapítvány idén már húsz esztendeje működik, és alapvetően az inkubátorház működtetése a feladata, de foglalkoznak a mikro- és kisvállalkozások, vállalkozók segítésével, a helyi és regionális innováció terjesztésével, támogatásával, a helyi foglalkoztatási problémák enyhítésével. A Fehérvár Médiacetrummal közös pályázati sorozatunkban ezúttal a Vállalkozói Központ igazgatóját, Annus Istvánt faggattuk az Új Széchenyi Tervvel és az uniós pályázatokkal kapcsolatban. 
 
 
 
 Mivel tud segíteni a Vállalkozói Központ egy-egy pályázónak?
 
 A legfontosabb tevékenységünk az inkubátorházban működő és minket megkereső vállalkozások segítése, idetartozik a pályázatok közös előkészítése, nyomon követése. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bérlői az inkubátorháznak, természetesen ingyenesen készítjük el a pályázataikat, de a külső vállalkozásoknak is önköltséggel készítünk pályázatokat. A pályázati kiírásokkal kapcsolatban kicsit megéheztették a vállalkozásokat, hiszen késésben vannak a kiírók, ráadásul ez a várakozás még meghosszabbodik, hiszen a jelenleg pályázók nagy többsége korábbi pályázó is, azok jelentős része még nincs lezárva.

 Milyen segítséget nyújt az inkubátorház a fehérvári vállalkozásoknak?
 
 Az inkubátorházban vállalkozásokat fogadunk, helyet biztosítunk a működéshez, és a szolgáltatásaink éjjel-nappal rendelkezésre állnak, tehát bármelyik vállalkozás elérheti a telephelyét, de a mi munkatársaink is folyamatosan dolgoznak, így akár a március 15-i ünnepen is fogadóképesek vagyunk. Tervező laborunk is van, ahol jogtiszta programokkal (Archicad, Autocad, Photoshop, stb.), tekercses nyomtatókkal (plotter) rendelkezünk, amiket a vállalkozások használhatnak. De ugyanitt hőkamerákat is adunk bérbe, amikkel állapotfelmérést lehet elvégezni felújítások előtt. Jogi, munkaerő-gazdálkodási, pénzügyi tanácsokat adunk a hozzánk forduló vállalkozásoknak, mely szolgáltatások ingyenesek.

 Milyennek látja a most indult EU-s pályáztatási rendszert?
 
 Az Új Széchenyi Terv hasonlatos a korábbi pályázati struktúrákkal, másmilyen nem is nagyon lehet, hiszen ezt fogadta el az Európai Unió, viszont logikusabb csoportba szedték össze, jól tematizálták, ami könnyebb áttekintést biztosít. Az mindenképpen előny, hogy egyszerűbb lesz pályázni. Nem kell sok száz oldalas dokumentumokat gyártani, ráadásul rövidül az elbírálás ideje is, viszont szigorúbbak a feltételek, például a foglalkoztatást hosszú távon kell biztosítani, ami ma nagy kockázatvállalást is jelent.
 
 Én biztatom a vállalkozásokat, hogy bátran vegyék igénybe a Vállalkozói Központot, de hogy ne csak magunkról beszéljek: forduljanak nyugodtan a kamarákhoz, a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványhoz, hisz’ olyan segítséget kaphatnak, amitől csak gyarapodhat a vállalkozás.
 
 Talán annál is bölcsebb, ha e szervezetekhez fordulnak, mert a pályázati tapasztalat hiánya sok gondot okozhat.
 
 Sokszor fordul elő az „Úristen, nyertünk” kétségbeesett felkiáltás. Ez van akkor, amikor átgondolatlanul mennek neki pályázatoknak vállalkozások, aztán nem biztos, hogy képesek lesznek a bevállalt feladatokat teljesíteni. Mi éppen ezért nemcsak pályázatokat írunk, hanem nyomon is követjük azokat, és segítünk a pontos felmérésekben, majd kivitelezésekben. A pályázat elkészítése a legkisebb feladat, talán csak fantáziát igényel, mást nem. A megvalósítás, a keletkező problémák kezelése, mondjuk úgy, a projektmenedzsment az, ami a pályázatokat életben tartja, működteti. Ebben van sok tapasztalatunk, amit örömmel adunk át másnak.
 
 
nyomtatás