Alba Civil Média Program
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az olyan nagyvárosban, mint Székesfehérvár a civil szervezetek és a lakosság kapcsolata szükségszerűen közvetetté válik, a civil szervezetek életéről, munkájáról, programjairól a médián keresztül lehet(ne) elérni a polgárokat. Ugyanakkor a civil szervezetek programjai, felhívásai, önkéntes lehetőségei, szolgáltatásai az esetek döntő többségében nem üti meg a média ingerküszöbét és amatőr volta miatt a civil szervezetekről a lakosság gyakorlatilag nem tud. Jelenleg a 800 civil szervezetről a városi nyilvánosságban (TV, rádió, hírlap, on-line média) havi átlagban mindössze kb. 35-40 médiamegjelenés van, s jellemzően az is csak néhány szervezetre koncentráltan. A projekt közvetlen célja a civil szervezetek média megjelenéseinek támogatása, fejlesztése és generálása valamint a szervezetek helyi médiahasználati eszköztárának és kompetenciájának bővítése, médiakapcsolatinak erősítése. Ezen kíván változtatni a Sziti Szociális Egyesület egy éves programja, mely a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával zajlik modul rendszerben
 
 
 
Program modulok 2010-2011
 
 
Helyi média guide-line összeállítása
Igazodva a helyi médiapiac sajátosságaihoz elkészítünk egy gyakorlati útmutatót, mely részben a képzés során, részben pedig az azt követő gyakorlati szakaszban kerül majd felhasználásra. A kiadvány a civil szervezeteknek szól és dokumentum minták mellett (sajtóközlemény, PR cikk, sajtóanyag stb.) tartalmazza az egyes médiaszereplők elérhetőségét, belső szerkesztőségi gyakorlatát (mikor van lapzárta, szerkesztőségi élrtekezlet stb) és bemutatja az  újságírókat is, akik az egyes médiumoknál civil témákkal foglalkoznak.
 
 
 
Civil kisokos újságíróknak
Tapasztalat, hogy a civil szervezetekről és a civil szektorról (még a fogalomhasználatról sem) a médiaszereplők nem tudnak sokkal többet, mint az átlag állampolgár, miközben azt várná a szektor tőlük, hogy naprakészen és pontosan tájékoztassák a lakosságot a civil hírekről. Éppen ezért a legfontosabb fogalmakról, civil definíciókról, civil forrásokról, önkéntességről kapcsolódó jogszabályokról és a helyi civil szektorról rövid 16 oldalas kiadványt készítünk a helyi újságíróknak.
 
 
 
Médiatréning civil szervezeteknek
A program során 48 fő részére szervezünk 4 turnusban 3 napos képzést, elméleti és gyakorlati modulokban. A képzés során a résztvevők részletesen is megismerik a különböző helyi médiumok belső világát, a médiaműfajokat, a sajtóval való kapcsolattartás módját, a médiahasználati technikákat és trükköket, rossz példákon keresztül bemutatjuk, hogyan nem szabad a sajtóanyagokat készíteni, hol lehet elrontani a nyilvánosság szervezésének folyamatát és pozitív mintákat is adunk sikeres esettanulmányokon keresztül
 
 
 
Sajtóreggelik szervezése
 Fehérváron egyelőre nincs hagyománya annak, hogy a sajtó munkatársait az adott hónapra tervezett civil eseményekről, programokról, kiemelt figyelmet kívánó rendezvényekről rendszeresen tájékoztatná valaki, ellenben a városháza vagy a gazdasági kamara ezt megteszi. A program részeként minden hónapban egy alkalommal sajtóreggelit szervezünk, amelyen bemutatjuk a hónap legfontosabb várható civil eseményeit így az újságírók és a szerkesztőségek előre tudnak tervezni. Ez nem váltja ki azt, hogy a szervezetek önállóan szervezzék a saját eseményeikről a sajtó kapcsolatokat.
A sajtóreggelikre itt lehet híreket beküldeni.

 
 
Civil on-line hírügynökségi szolgáltatás kialakítása
A sajtómunkások munkájukat többségében hírügynökségi anyagok alapján végzik. A civil szervezetek hírei, eseményei nem ütik meg a nagy hírügynökségek napi ingerküszöbét, de a helyi civil híreket rendszerezve bemutató internetes portál, mely elsősorban a helyi újságírók munkáját segítené alkalmas lehet arra, hogy a helyi média keze alá dolgozva segítse a civil hírek és események, felhívások megjelenését. A tervezett civil hírügynökségi szolgáltatás a szervezetek híreit, eseményeit, programjait, kapcsolódó háttéranyagokkal, rendszerezett és kereshető formában dolgozik a helyi sajtó keze alá. A programelem egy önálló honlapként működik. majd A hírügynökségi szolgáltatás a sajtó által felhasználható képszolgáltatást is tartalmaz.
 
 
 
Sajtófigyelés és dokumentálás
A pályázati forrásokból megvalósuló civil projektek sajtó megjelenéséről dokumentált formában el kell számolni a támogatók fel. Ugyanakkor a jellemzően önkéntesekkel dolgozó vagy korlátozott erőforrásokkal bíró szervezeteknek gyakran nincs arra kapacitása, hogy a programjukról megjelent rövid híradások (híradórészlet, újságcikk, rádióbejátszás stb.) mindegyikét folyamatosan nyomonkövessék, ezért általában a beszámolási időszak végén derül ki, hogy mi is hiányzik a dokumentációból. Civil sajtófigyelő és dokumentáló szolgáltatásuk részben ezen kíván segíteni, de a jelenlegi projektünk hatékonyság mérésének is fontos eszköze. Ez a szolgáltatás a projekt befejezése után a civil szervezetek által megrendelhető szolgáltatás is lehet, így segíti a pénzügyi fenntarthatóságot is.
 
 
 
Civil-média kerekasztal (szakmai workshop)
A projekt során három alkalommal szervezünk szakmai workshopot a média a civil szervezetek képviselőinek részvételével, hogy a média a civil szervezetek viszonyát, az együttműködés problémáit valamint a két szektort érintő legfontosabb helyi kérdéseket megvitassuk, valamint ezek a workshopok célozzák azt is, hogy a civil szervezetekkel kapcsolatos általános tudását bővítsük a médiaszereplőknek.
 
 
 
További infó: Domokos Tamás,  tdomokos@echomail.hu
 
 
 

 
A program megvalósítását támogatja:
 
Oldal nyomtatása