Pályázni, de bölcsen - 16. rész
Vigyázat! Elindult a pályázatdömping - Felgyorsulni látszanak az események az Európai Unióhoz kapcsolódó pályázatok körül. Egyre több a pályázati felhívás és egyre intenzívebbek a pályázatíró cégek is. Sorozatunkban Zugor Zsuzsanna nonprofit pénzügyi tanácsadót faggattuk. 
 
 

 Az elmúlt héten jelentették be az Új Széchenyi Terv legfrissebb pályázati kiírásait és a pályázati idő rövidülését.
 
 A március 1-jével indult második pályázati kör újabb 500 milliárdos forrást tesz elérhetővé, ezúttal elsősorban a vállalkozások számára, s azzal is számolhatunk, hogy akár 30-60 napra is lerövidülhet a pályázati idő. Ez a felgyorsított eljárás elsősorban a mikrohiteleknél lehetséges. A jövőben sokkal kevesebb információt kér majd be az ügynökség, és gyorsabb lesz a döntéshozatali idő is, gyorsítják a pályázati pénzek kifizetését is. Ennek első jeleit a most elérhető hatvanféle kiírásnál már mi is látjuk, pontosabbak a pályázati dokumentációk, időben elérhetők az információk, egyszerűbbek az adatlapok.
 
 Akkor itt a nagy lehetőség sokak számára?
 
 Ahogy vesszük. A pályázatokkal a pályáztatónak mindig konkrét célja van, ha ehhez illeszkedik fejlesztési elképzelésünk, akkor igen, viszont ha nem illeszkedik, nem célszerű „megerőszakolni” a projektet, inkább át kell ilyenkor gondolni terveinket. Ebben sok elérhető szakember tud a városban segíteni, akár a Médiacentrumban is, de az utcáról jelentkező, ajánlkozó pályázatíró cégek esetében nem árt azért a körültekintés.
 
 Ezt meg tudom erősíteni: a Fehérvár Médiacentrumhoz is eljutnak rémtörténetek és pozitív példák egyaránt. Mire kell figyelni?
 
 Az elmúlt hónapban nemcsak a pályázat kiírója lett aktívabb, hanem ebben üzletet látva a pályázatíró cégek is feléledtek, ingyenes tájékoztató fórumokat szerveznek, közvetlen ajánlatokat küldenek szét számukra ismeretlen vállalkozásoknak. Sajnos előfordul, hogy a pályázatíró kedvező, akár ingyenes ajánlatával a pályázó jár a leginkább rosszul. Előfordul, hogy dömping pályázatokat írnak, inkább a mennyiségre mennek, nincs elég kapacitásuk a folyamatos konzultációra. Persze azért vannak pozitív példák is. Én azt javaslom, hogy az érdeklődő vállalkozók első körben mindenképpen valamilyen nonprofit tanácsadót keressenek Fehérváron, akár a kamaránál, a Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál, a Vállalkozói Központban vagy akár a Magyar Gazdaságfejlesztési Központban. A pályázatok egyszerűsítésével a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség célja az is volt ugyanis, hogy a vállalkozások – közreműködő cégek nélkül is – képesek legyenek a forrásokhoz jutni. Nem sokkal bonyolultabb, mint egy adóbevallás elkészítése.

 
nyomtatás