Pályázni, de bölcsen - 19. rész
Sorozatunkban eddig alapvetően azon európai uniós forrásokról beszéltünk, amelyeket a nemzeti fejlesztési terveken keresztül használhatnak fel a pályázók. De léteznek más EU-s források is, az úgynevezett közösségi programok, melyekről Zugor Zsuzsannát, az Echo Innovációs Műhely elnökét kérdeztük.
 
 
 Az Új Széchenyi Terv, illetve korábban a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatiról már többször írtunk. Léteznek más EU-s források is.
  
 Talán a legfontosabbak a közösségi programok, melyek közös jellemzője, hogy a pályázatok célját nem a nemzeti kormányok, hanem közvetlenül a brüsszeli szakemberek határozzák meg, és többségében az Európai Bizottság valamelyik főigazgatósága írja ki. A pályázatok az egyes főigazgatóságok honlapjain, a www.ec.europa.eu címen mindig elérhetők, többségében magyar nyelven is. Érdemes figyelni!
  
 Ez nagyon hivatalosan hangzik, de hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban?
  
 Az Európai Unióban a tagállamok befizetéseiből – melyek végső soron az adófizető európai polgároktól érkező pénz – képződnek azok az alapok, amelyekből fejlesztéseket, programokat lehet támogatni. Ezek egy részének felhasználása minden tagállamban a nemzeti fejlesztési tervek alapján egy-egy adott országban elérhető pályázatokon keresztül történik, a pályázati témaköröket az adott ország kormánya dönti el. Ilyen itthon az Új Széchenyi Terv. A források egy másik részéről az Európai Bizottság – mely gyakorlatilag az EU kormánya – dönt programszinten, s bármely tagállamból pályázhatnak rá a szervezetek, vállalkozások, intézmények.
  
 Ezek a pályázati programok állandóan elérhetők, vagy eseti kiírásokról van szó?
  
 A közösségi programokat az EU mindig az adott hétéves költségvetési időszakához igazítja, ami jelenleg a 2007 és 2013 közötti terminus. Ebben a periódusban a közösségi programok folyamatosan pályázhatók, 2014-től új ciklusban, új programok várhatók.
  
 Mely’ területeket érintik ezek a pályázati programok?
  
 Amit az EU fontosnak érez az európai egység kialakításában, a nemzetek közötti párbeszédben és az együttműködésben. Jelenleg több mint 20 ilyen nagy program van, a kultúrától kezdve a fogyasztóvédelmen át az alapvető jogokig, a biztonságosabb internet megteremtésétől, a média és nyilvánosság támogatásán át az ifjúsági, oktatási, szociális, környezetvédelmi, adminisztrációs területekig, de létezik külön pályázati program a vállalatok versenyképességének növelésére és az innováció segítésére is.
nyomtatás