Pályázni, de bölcsen - 21. rész
Áprilisban Új Széchenyi Terv információs pont nyílik Székesfehérváron, a Budai úton a Trade Center irodaházban. Az immár 20 éve alapított Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jelentős feladatokat kapott az Új Széchényi terv egyes pályázati konstrukcióinak lebonyolításában, erről tájékoztatta rovatunkat Szekfü Tibor, az RVA vezetője.
 
 
Milyen újdonságokkal rukkol elő az RVA?
 
Az Új Széchenyi Hitelprogram és a vissza nem térítendő támogatással Kombinált Mikrohitel Program hivatalos finanszírozó szervezeteként 4 milliárd forintos refinanszírozási kerettel várja a pályázó vállalkozások hiteligényléseit az RVA. Az új pályázati feltételeknek köszönhetően lényegesen kibővült azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek jogosultak a korábban igen népszerű kedvezményes feltételekkel nyújtott mikrohitel konstrukciók igénybevételére.
 
Milyen változtatásokkal igényelhetők a mikrohitelek?
 
A korábbiakhoz képest már banki hitelekkel rendelkező, legfeljebb ötven főt foglalkoztató és legfeljebb 2,7 milliárd éves árbevételt elérő vállalkozások is igényelhetik a legfeljebb 10 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidőre, 2 év türelmi idő mellett nyújtható, 6,5%-os éves kamatozású hiteleket, amelyek a beruházások finanszírozása mellett legfeljebb 30%-ban forgóeszköz finanszírozást is tartalmazhatnak. Tisztán forgóeszköz finanszírozásra legfeljebb 6 millió forint adható három évre, két hónapos türelmi idővel 6,9%- os éves kamatozás mellett.
 
Hogyan látja, mi a sláger?
 
A „sláger” azonban az újdonságként bevezetett vissza nem térítendő támogatással kombinált mikrohitel. Ezt konstrukciót – a hitelt és a hozzá kapcsolódó vissza nem térítendő támogatást együttesen – a legfeljebb 9 főt foglalkoztató vállalkozások igényelhetik az RVA-nál „egyablakos” rendszerben. A vissza nem térítendő támogatás összege nem lehet magasabb, mint az igényelt hitel összege, és legfeljebb 4 millió forint lehet. A hitel összege legfeljebb 8 millió forint lehet, mely 10 éves futamidőre adható, 2 év türelmi idő mellett, 6,99%-os éves induló akciós kamattal.
 
Kínál-e még valami újdonságot az RVA?
 
Az országban elsőként az RVA-nál igényelhetőek ezek a konstrukciók, akár on-line módon az interneten keresztül a www.rva.hu honlapról. Tekintettel arra, hogy jelenleg ezek a legjobb feltételekkel elérhető források, az érdeklődés rendkívül élénk a konstrukciók iránt. Mindenképpen javaslom, hogy azon a vállalkozók, amik az idén valamilyen fejlesztésben gondolkodnak, minél előbb nyújtsák be igénylésüket, mert annál valószínűbb, hogy részesülhetnek ezekből az igen kedvezményes forrásokból. Az RVA az új információs iroda megnyitásával könnyebbé kívánja tenni a tájékozódást.
  
nyomtatás