Pályázni, de bölcsen - 22. rész

Az Európai Uniós forrásokhoz való hozzájutást segítő intézmények köre tovább bővült Székesfehérváron. Sorozatunkban a most megnyílt Önkéntesség Európai Éve Fejér Megyei Információs pont vezetőjét, Maczuczáné Fenyvesi Viktóriát kérdeztük az új pályázatokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról.

 

Arról már hírt adtunk, hogy 2011 az Önkéntesség Európai Éve. Miért beszélünk erről ilyen sokat?

Az önkéntesség az EU egyik alapelve, hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, mindemellett az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, segítik a társadalmi szolidaritást, valamint sokoldalú tapasztalatot nyújtanak. Az önkéntes tevékenységet az ember szabad akaratából, egyéni választása és motivációja alapján, a pénzügyi haszonszerzés szándéka nélkül végez és ezek mind az önkéntesnek, mind a közösségeknek és a társadalom egészének a javára szolgálnak.

 

Mivel fontos társadalmi ügyről van szó, az EU segíti pályázatokkal is.

Igen, júliusban megjelenik az a közösségi kezdeményezések és önkéntes programok támogatására kiírt pályázat, mely a családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítését célozza, augusztusban az önkéntesség elterjesztését szolgáló pályázat várható, de jelenleg is pályázható a fiataloknak az Európai Önkéntes Szolgálat révén, nyugdíjasoknak pedig Grundtvig Program révén külföldi önkéntes munka, ahol mindenki megtalálhatja az érdeklődésének leginkább megfelelő tevékenységet kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken.  

 
Hol lehet több információhoz vagy szakmai segítséghez jutni a pályázatokkal kapcsolatban?

A kiírások és az adatlapok elérhetők az interneten, de Információs Pontunk is készséggel segít az érdeklődőknek személyesen vagy telefonon a 22/504-201-os számon illetve az info@echomail.hu címen.


Milyen céllal és hogyan jött létre ez az új információs pont?

Az Echo Innovációs Műhely a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pályázatán nyerte el az Önkéntesség Európai Évéhez kapcsolódó megyei koordinációs feladatokat. Mi gyűjtjük össze és koordináljuk az önkéntesség évhez kapcsolódó Fejér megyei programokat, népszerűsítjük megyénkben a kapcsolódó országos és nemzetközi eseményeket, segítjük a pályázatok elkészítését. A sikeres munka érdekében Székesfehérvár önkormányzata biztosít helyet számunkra a Technika Házából most kialakított Fehérvári Civil Központban.

Ha valamelyik intézménynek, szervezetnek önkéntesekre van szüksége abban is tudnak segíteni? 

Nem. Ezt a feladatot a Fejér Megyei Önkéntes Centrum látja el. Mi abban tudunk segíteni, hogy az önkéntességgel kapcsolatos szakmai pályázatok elkészüljenek, a szervezetek, intézmények felkészüljenek a kapcsolódó Európai Uniós kiírásokra, programjaikhoz közösen forrásokat találjunk illetve az önkéntes programokról minél többen értesüljenek.

 
 
nyomtatás