Pályázni, de bölcsen - 23. rész
Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió tagállamainak megállapodása értelmében létrejött a Youth in Action – Fiatalok Lendületben Program, mely 2013-ig nyújt támogatást a fiatalok aktív polgári szerepének erősítésére. A programról Rózsás Ildikót, a fehérvári ifjúsági iroda vezetőjét, a program tanácsadóját kérdeztük. 
 
 
 
 Az Európai Unió gyakran hangoztatja a felelős állampolgárok fontosságát a közösség életében. Ez a célzott program mire koncentrál?
 
 A program célja hozzájárulni a készségek és képességek fejlesztéséhez, lehetőséget adni a fiatalok nem-formális és informális tanulási, iskolán kívüli tanulási lehetőségeinek biztosításában. A Fiatalok Lendületben Programnak több célja is van, egyrészt a fiatalok szolidaritásának fejlesztése annak érdekében, hogy erősödjön a társadalmi összetartás az Európai Unióban, másik célja a különböző országokban élő fiatalok közötti kölcsönös megértés és tisztelet elősegítése, harmadrészt a program hozzájárul az ifjúsági tevékenységek és az ifjúsági területen tevékenykedő civil szervezetek fejlődéséhez.
 
 Mindez jelenti például a külföldön végzett önkéntes munka támogatását is?
 
 Igen. A Fiatalok Lendületben Programnak létezik az Európai Önkéntes Szolgálata (rövid angol nevén EVS), amely mindazon fiatalok számára elérhető, akik elmúltak 18 évesek, és még nem töltötték be a 30. évüket. Nem kell hozzá nyelvtudás, diploma, munkatapasztalat, igazolások, csak egy kis bátorság, kalandvágy és vállalkozó kedv. Az utazás, szállás, zsebpénz költségeit fedezi a program. Minden fiatalnak szól, aki még nem döntötte el, mihez lenne kedve, esetleg szívesen szerezne tapasztalatot külföldön, úgy, hogy kockázat nélkül próbálhassa ki magát.
 
 Ez izgalmasan hangzik, de a miből áll a munka?
 
 Egy előre, közösen kiválasztott civil szervezet feladataiban, tevékenységében kell segédkezni. A munkahely lehet egy lakóotthon, sport- vagy szabadidőközpont, környezetvédő szervezet, vagy akár egy mozi is. Az önkéntes személyiségéhez legközelebbálló feladatot választhatja, így hazaérkezve a baráti kapcsolatokon és a nyelvtudáson túl olyan munkatapasztalatok birtokában lesznek, melyek az önéletrajzban munkakeresésnél jól mutatnak. A külföldön töltött hónapok után bizonyítvány is kiállításra kerül (Youthpass), amely ismerteti és igazolja a projekt során szerzett tapasztalatokat. Az önkéntes szolgálat ideje lehet pár hónap – minimum kettő, de akár egy év is.
 
 Ha a fehérvári fiatalok szeretnének bekapcsolódni a programba, kihez fordulhatnak?
 
 Szervezetünk, a Sziti Szociális Egyesület Ifjúsági Irodája az általános tájékoztatáson túl, abban tud segíteni, hogy közösen megkeressük az érdeklődő számára a legideálisabb fogadó szervezetet, felkészítjük a külföldi önkéntes munkára. Az érdeklődők írhatnak szekesfehervar.sziti@eurodesk.eu címre, de sok információ található a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat honlapján is a www.mobilitas.hu címen.

 
nyomtatás